Kalender

KÕIK SÜNDMUSED

EKRAAN

Haridusvõrgu ümberkorraldused

Uudised ja teated

Üle-eestilise 4. klasside ettelugemisvõistluse „Ida pool päikest ja lääne pool kuud“ Põlvamaa eelvoor

Eelvoor peeti 9. oktoobril Põlva Keskraamatukogus.  Seekordne võistlus on kultuuririkkuse aastale kohaselt pühendatud muinasjuttudele. Juhendajad ja lapsed olid teinud head tööd ja otsinud  välja väga toredaid jutte erinevatelt rahvastelt. Rootsi muinasjutust „Eit ja kala" jääb kõlama, et  soovida tuleb targalt.  Soome muinasjutus „Rebane õpib lendama" nendib reinuvader lõpuks, et  igaüks  jäägu ikka oma liistude juurde. Maroko muinasjutt „Lugu kuningapojast ja tummast tüdrukust" tuletab meelde, et liigne uudishimu pole hea.

 

Repertuaarivalik on väga oluline.  Sealt edasi tuleb loetu mõte kuulajatele edasi anda.  Žürii tööd juhtinud kultuurikorraldajal Helje  Põvvatil oli taas häid soovitusi jagada.  Naljaga  pooleks ütles ta, et mida väiksem kool, seda vaiksem hääl. Väikeses klassiruumis saab end ka tasakesi  kuuldavaks teha, esinemise jaoks on aga vaja oma häält treenida.  Ega ilmaasjata pole suured oraatorid püüdnud meremühast üle karjuda. Häält ei tohi ka enda ette jätta, vaid suunata tagumise seinani. Silmside kuulajatega on küll oluline, aga see ei tohi olla eesmärk omaette, vaid peab lähtuma tekstist. Kirjavahemärke pole vaja rõhutada, sest see ei aita mõtte edastamisele kaasa.  Emotsioonid tuleb esinemisse tuua, aga artistlikkusega ei tasu liiale minna. 

Kuna kõik lapsed olid väga tublid, oli žüriil, kuhu kuulusid ka Põlva Gümnaasiumi abiturient Kadri Kamja ning Elsa Raadla, Aili Kolsar ja Külli Ots Põlva Keskraamatukogust, parasjagu peamurdmist. Võitjaks kuulutati Viluste Kooli õpilane Emma Salf, keda juhendab Heili Ahelik.  Emma esindab Põlvamaad  võistluse finaalis Eesti Lastekirjanduse Keskuses 19. oktoobril. 


Suur tänu kõigile võistlusel osalenud lastele!  Olge tuhandest  tänatud, entusiastlikud juhendajad Heili Ahelik (Viluste Kool),  Marju Lepasson (Põlva Jakobi Kool), Tuulike Mölder  (Krootuse  Põhikool), Kaire Siimus (Saverna Põhikool), Erge Tamberg (Kanepi Gümnaasium), Evi Tiigimäe (Räpina valla Keskraamatukogu) ja Aili Vassil (Põlva Kooli Mooste õppekoht)! 

  
Helje Põvvat rõhutas, et osavõtt ettelugemisvõistlusest on eelkõige vajalik, tore ja arendav kogemus. 


Eelvooru läbiviimist toetas ja võitja ning tema saatja osavõttu finaalist  toetab Põlvamaa Arenduskeskus.


Auhinnalised kohad:

I koht Emma Salf, Viluste Kool, juhendaja Heili Ahelik 
II koht Kristina Piirsalu, Räpina Ühisgümnaasium, 4.a, juhendaja Evi Tiigimäe
III Gibril Rashad, Kanepi Gümnaasium, juhendaja Erge Tamberg 

Häid lugemiselamusi ja tuletame meelde,  et 20. oktoobril on  ettelugemispäev!

 

Ainika Mägi 
Lastetöö juht 
Põlva Keskraamatukogu 
ainika@raamat.polva.ee
799 4321